Ви зараз переглядаєте Міжнародний день створення ООН
  • Запис опубліковано:24.10.2024

Організація Об’єднаних Націй (ООН) заснована 1945 року, є глобальною міжнародною організацією. Головна мета організації – зміцнення і підтримка миру та міжнародної безпеки, співробітництва між державами світу.

У статті 1 Статуту ООН закріплено такі загальні цілі цієї міжнародної організації:

  • підтримувати міжнародний мир і безпеку;
  • створювати умови для розвитку дружніх відносин між націями на основі поваги і дотримання принципу рівноправності і самовизначення народів;
  • для розв’язання міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру, незалежно від раси, статі, мови, релігії тощо, здійснювати міжнародне співробітництво й у заохоченні і розвитку поваги до прав людини й основних свобод для усіх;
  • бути центром для узгодження дій націй.

Ці основні принципи, якими керується ООН, стали фундаментом всього міжнародного права.

Україна є однією з країн-засновниць ООН — з 1945 по 1991 рік брала участь в роботі ООН як УРСР, з моменту проголошення незалежності — як Україна.

Ось деякі з ключових напрямів, на які зосереджується Україна у своїй співпраці з ООН:

  • Підтримка міжнародного миру та безпеки: Це залишається одним з головних пріоритетів ООН. Для України це означає, зокрема, залучення міжнародної спільноти до зусиль з деокупації тимчасово окупованих територій, звільнення військовополонених та забезпечення дотримання міжнародного гуманітарного права.
  • Гуманітарна допомога: ООН відіграє важливу роль у наданні гуманітарної допомоги постраждалим від війни українцям. Україна активно співпрацює з агентствами ООН для координації цих зусиль та забезпечення доступу до допомоги для найбільш вразливих верств населення.
  • Відновлення та відбудова: Після перемоги над агресором Україна потребуватиме значних ресурсів для відновлення зруйнованої інфраструктури та економіки. ООН може зіграти важливу роль у координації міжнародної допомоги та підтримці процесу відновлення.
  • Захист прав людини: Захист прав людини, зокрема внутрішньо переміщених осіб, біженців та військовополонених, є одним з пріоритетів України в ООН.
  • Розвиток сталого розвитку: Незважаючи на війну, Україна залишається відданою досягненню Цілей сталого розвитку ООН. Співпраця з ООН спрямована на забезпечення сталого економічного зростання, соціального розвитку та захисту довкілля.
  • Ядерна безпека: Окупація Запорізької АЕС російськими військами створює загрозу ядерної катастрофи. Україна активно працює в рамках ООН для того, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до цієї проблеми та забезпечити деокупацію станції.
  • Реформа Ради Безпеки ООН: Україна виступає за реформування Ради Безпеки ООН, щоб зробити її більш представницькою та ефективною.

Важливо зазначити, що пріоритети можуть змінюватися залежно від поточної ситуації. Однак, загалом, співпраця України з ООН спрямована на забезпечення миру, безпеки, розвитку та захисту прав людини в нашій країні.

Публікацію підготував Дмитро Калашник

Залишити відповідь